Yhteystiedot

Humppilan Työväenyhdistys
Rinnekuja 5
31640 Humppila
Talonmies/Maaret 0400-395646

Pj. Marita Ketola
040-7711620
marita.ketola@humppila.fi

Anja Syrjälä 040-7767117
anja.syrjala@surffi.net

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:662803 kpl

Uskomaton urakka, uskomaton lopputulos 

julkisivu1.jpg

      Remontoitu Humppilan Työväentalo on hieno näyttö talkootyön  voimasta

 

julkisivu2.jpg

Työväentalon remontissa suurin työ oli vanhan lautaverhouksen purkamisessa

 

paaty1.jpg

Humppilan Työväentalo rakennettiin aikanaan kestämään. Talon hirsirunko on hyväkuntoinen

 

paaty2.jpg

 Saunan puoleinen pääty valmiina

 

 

Uskomaton urakka,

uskomaton lopputulos

Humppilan työväentalo kunnostettiin kestämään

Heikki Sihto

Humppilan 88-vuotias työväentalo on kunnostettu uskomattoman hienoon kuntoon. Paikallisten demareiden talkootyönä tekemässä kunnostuksessa käytiin läpi talon ulkopinta kivijalasta kattoon. Lisäksi rakennettiin muun muassa uusi terassi talonmiehen asuntoon ja uudet teräsportaat pannuhuoneeseen.

Kivijalka ja katto saivat uuden maalipinnan. Hirsinen, rungoltaan hyväkuntoinen rakennus koki perusteellisemman kunnostuksen. Vanha lautaverhoilu korvattiin uudella ja talo maalattiin punaiseksi. Myös osa ikkunoista uusittiin. Sisätiloja on vähitellen kunnostettu jo aikaisemmin.

Yli kaksi vuotta kestänyt remonttiurakka vaati talkootyötä reilut 1 500 tuntia ja rasitti Humppilan Työväenyhdistyksen kassaa. Kunnostuksen kokonaiskustannusarvio oli lähes 62 000 euroa, joka nyt ylittyy useammalla tuhannella eurolla. Myös talkootunteja tuli arvioitua enemmän. Tarkempi kustannusarvio varmentuu  myöhemmin.

Etenkin työväentalon ulkolaudoituksen uusiminen osoittautui arvioitua työläämmäksi.

– Vanhan talon remonttikustannuksia on vaikea arvioida, vaikka talo onkin aikanaan hyvin rakennettu. Mutta taloa nyt katsoessa voi sanoa remontin olleen jokaisen käytetyn euron ja talkootunnin arvoinen, työväenyhdistyksen puheenjohtaja Anja Syrjälä toteaa.

EU-tukea

Työväentalon remontin mahdollisti EU:lta, valtiolta ja Humppilan kunnalta saatu tuki. Lähes 62 000 euron kustannusarviosta yhdistyksen omaa rahaa oli 7 000 euroa ja talkootyön osuudeksi oli arvioitu 11 600 euroa. Molempien osuus ylittyi.

EU:lta hanke sai Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston Louna-Plussa ry:n ohjelmasta 19 500 euroa, valtiolta 15 000 euroa ja kunnilta 8 600 euroa. Anja Syrjälä kiittää talkoolaisten panoksen lisäksi myös remontin kustannuksissa auttaneita yhteisöjä, yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä.

Talkooväen lisäksi töissä oli ammattimiehiä. Syrjälä kehuu muun muassa töitä johtaneen paikallisen timpurin Seppo Jortikan työpanosta.

– Iso tekijä kustannusten ylittymiseen on parin viime vuoden aikana tapahtunut maalien ja puutavaran hinnan kallistuminen, Anja Syrjälä kertoo.

Talo kutsuu juhlijoita

Anja Syrjälä toivoo, että kunnostetulle työväentalolle löytyy uusia käyttäjiä, niin juhlijoita ja erilaisia harrastajia. Hän toivottaa tervetulleiksi myös muut kuin humppilalaiset.

– Humppilan työväentalo on nyt seutukunnan hienoimpia juhlapaikkoja, Syrjälä vinkkaa.

Sisä- ja ulkoremonteista huolimatta on työväentalon henki säilytetty. Esimerkiksi sisätiloissa on säilytetty vanhoja seinäpanelointeja ja lattiakaakeleita. Syrjälä sanookin remontissa halutun kunnioittaa työväentalon aikanaan rakentaneiden kovaa työtä ja säilyttää talo tuleville sukupolville.

– Kunnostustyötä riittää jatkossakin, vaikka talo on nyt saatu hyvään kuntoon. Kunhan talkooväki on kunnolla hengähtänyt, käydään pihassa olevan vanhan sauna- ja puuvajarakennuksen kimppuun.


VIIKKOHÄME / HEIKKI SIHTO